Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@01:10:48 GMT

بازگشت به دوران فیلم‌های دفاع مقدسی دهه ۶۰

تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۸۹۷۴۹۲

بازگشت به دوران فیلم‌های دفاع مقدسی دهه ۶۰

تعداد فیلم‌های داستانی که درباره سرداران و شهدای ایرانی ساخته شده محدود و انگشت شمار است. زیباتر از زندگی، تیرباران، شور شیرین، به کبوی یاس، بزرگمرد کوچک، چ و شب واقعه جزو فیلم‌هایی هستند که زندگی شهدای هشت سال دفاع مقدس را ورق می‌زنند. به جز دو فیلم آخر بقیه آثار شهرت چندانی نداشته و در زمان اکران گیشه پر رونقی را تجربه نکردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فیلم تک تیرانداز ساخته علی غفاری که با محوریت زندگی پربار شهید عبدالرسول زرین ساخته شده در ردیف فیلم‌های مذکور قرار می‌گیرد. توانایی ویژه شهید زرین همان‌طور که از نام فیلم پیداست، شکار دشمنان بعثی با اسلحه انفرادی بوده است. این شهید بزرگوار مهارت ویژه‌ای در تک‌تیراندازی داشته تا جایی که برخی او را گردان تک‌نفره یا صیاد خمینی(ره) نامیده‌اند.

کارگردان تک‌تیرانداز از این ظرفیت داستانی جهت ساخت اثری پرتنش و پرفراز و نشیب استفاده کرده است. بخشی از ویژگی‌های شخصیتی شهید در فیلم، مو به مو حفظ شده است. مثلا این‌که او لهجه اصفهانی داشته، پدر هفت فرزند بوده، مرد مهربانی بوده و به افراد در حال نماز شلیک نمی‌کرده، دنبال فرماندهان بعثی بوده و سربازان را نشانه نمی‌گرفته و ...

فیلمنامه تک‌تیرانداز در تشریح شخصیت شهید به همین چند نکته بسنده می‌کند و فراتر نمی‌رود. در یک فیلم شخصیت‌محور انتظار داریم که زوایای متنوعی از زندگی شخصی و اجتماعی یک فرد برایمان روشن شود. رسول فیلم علی غفاری با عشق و علاقه‌ای که به تیراندازی دارد در حد تیپ باقی مانده و تبدیل به شخصیت نشده است.

مخاطب پس از تماشای سه فیلم شب واقعه، چ و ایستاده در غبار شناخت کاملی نسبت به زندگی دریاقلی سورانی، شهید چمران و احمد متوسلیان پیدا می‌کند. این دو نفر به عنوان دو قهرمان باورپذیر و چند بعدی در دنیای فیلم معرفی می‌شوند. ولی در مقام مقایسه فیلم تک‌تیرانداز لحنی حماسی دارد و نمایی تک‌بعدی از زندگی شهید زرین ارائه می‌دهد. روایت فیلم مدام او را در حال حماسه‌آفرینی نشان می‌دهد. او بدون آن‌که مانعی بر سر راه داشته باشد پیشروی و دشمن را تار و مار می‌کند.

در یک روایت دراماتیک شجاعت و پیروزی در کنار عناصر متضاد خودش یعنی ترس و شکست معنا پیدا می‌کند. دلاوری و شجاعت وقتی بیشتر به چشم می‌آید که فرایند ظهور و بروز آن به تصویر کشیده شود. یک فرد شجاع در مسیر رسیدن به هدفش حتما مرحله ترس را پشت سر می‌گذارد و بر آن غلبه می‌کند. خلا این موارد باعث شده شاهد یک قهرمان تک‌بعدی و رنگ‌آمیزی نشده باشیم که ظرافت‌های هویت چندوجهی‌اش آشکار نمی‌شود. لحن حماسی فیلم از یک‌سو به فیلم‌های هالیوودی پهلو می‌زند که در آن یک قهرمان همه فن حریف به تنهایی کاری می‌کند کارستان. از سوی دیگر فیلم یادآور آثار دفاع مقدسی دهه شصت است که در آن بازیگری همچون جمشید هاشم‌پور تک‌نفره دشمن را به خاک سیاه می‌نشاند. سال گذشته فیلمی با عنوان روز صفر نمایش داده شد که در آنجا هم قهرمان فیلم همچون شخصیت‌های سینمای هالیوود یک تنه به جنگ دشمن می‌رفت.

فیلمنامه تک‌تیرانداز همچنین از کمبود آدم‌هایی که در خدمت توصیف فضای قصه باشند رنج می‌برد. پسر نوجوان خرده داستانی را با خودش به داخل فیلم می‌آورد و موتور قصه را روشن می‌کند. پیرمرد رزمنده هم با حضور کوتاهش تا حدودی تبدیل به یک قهرمان فرعی می‌شود. در جبهه عراقی‌ها فرمانده‌ای که تشنه انتقام است و معاونی که پناهنده می‌شود، شخصیت‌های متمایزی هستند. به جز این چند نفر بقیه آدم‌ها چه در جبهه ایرانی و چه در جبهه عراقی شبیه به هم هستند و ویژگی متمایزکننده‌ای ندارند. روایت داستان حتی درباره شهید حسین خرازی نیز خساست به خرج داده و اطلاعات خاصی از او در اختیار مخاطب قرار نمی‌دهد.

مشخص نیست که فیلمنامه‌نویس در هنگام نگارش تا چه اندازه به واقعیت وفادار بوده. منابع مکتوب و تصویری ماجرا را به گونه‌ای متفاوت از آنچه در تک‌تیرانداز روایت کرده‌اند. مثلا این ماجرا که یکی از درجه‌داران عراقی در ظاهر پناهنده ایران شده و با این ترفند برای شهید زرین تله گذاشته در منابع دیگر مشاهده نمی‌شود. این اتفاق مسیر داستان را تغییر می‌دهد. با این حساب خیلی مهم است بدانیم این ماجرا زاییده تخیل نویسنده بوده یا در واقعیت هم اتفاق افتاده است. فیلم مستندی با عنوان گردان تک‌نفره تولید شده که در آن اطرافیان شهید زرین درباره شخصیت او صحبت می‌کنند. هیچ یک از این افراد به اتفاقی مهمی که در فیلم شاهدش بودیم اشاره نمی‌کنند.

فیلم تک‌تیرانداز آنجا که صحنه‌های جنگی تبادل آتش و انفجار را با حجم بالای جلوه‌های ویژه نشان‌مان می‌دهد، موفق عمل می‌کند. ولی در مسیر معرفی یک شخصیت چند وجهی باورپذیر ناتوان است.

فیلم سینمایی تک تیرانداز به کارگردانی علی غفاری و تهیه‌کنندگی ابراهیم اصغری محصول انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس بنیاد فرهنگی روایت فتح است که با نگاهی به حماسه بزرگترین تک تیرانداز جنگ‌های معاصر جهان، شهید عبدالرسول زرین ساخته شده است.

در این فیلم کامبیز دیرباز، امیررضا دلاوری، علی‌رضا کمالی، عبدالرضا نصاری، انوش معظمی، حسین پوریده، حسین شریفی، عبدالحلیم تقلبی، اسمعیل خلج، مهدی شیخ عیسی و گورا نگم به ایفای نقش پرداخته‌اند.

برچسب‌ها هالیوود جشنواره فیلم فجر کامبیز دیرباز شهید حسین خرازی پروندهٔ خبری سی و نهمین جشنواره فیلم فجر

منبع: ایرنا

کلیدواژه: هالیوود جشنواره فیلم فجر کامبیز دیرباز هالیوود جشنواره فیلم فجر کامبیز دیرباز شهید حسین خرازی اخبار کنکور تک تیرانداز شهید زرین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۹۷۴۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یادواره شهدای روستای عیش آباد رفسنجان

   



به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ی مرکز کرمان یادواره شهدای روستای عیش‌آباد رفسنجان به رسم هرساله با حضور خانواده‌های معظم شهدا و مردم و مسئولان در مسجد شهید سلیمانی این روستا برگزار شد.

پیکر مطهر شهید گمنام آذین‌بخش این محفل شهدایی بود 


سردار معروفی در این مراسم با گرامیداشت یاد و نام شهدای دوران دفاع مقدس اظهار کرد: یادواره‌ها و اجلاسیه‌های شهدا مراسم ختم نیست این برنامه‌ها فتوحات نظام اسلامی است.

وی افزود: شهیدان با تقدیم جانشان به حقیقت دین خدا و اسلام اهل بیت (ع) حقیقت بخشیدند، شهدا متعلق به یک خانواده نیستند متعلق به همه ایران اسلامی و ملت بزرگ ایران هستند.
سردار معروفی بیان کرد: شهیدان در حقیقت شناسنامه واقعی ملت ایران هستند هر کس بخواهد ملت بزرگ ایران را بشناسد بایستی به ۱۸۰ هزار قهرمانی که در کوره آتش هشت سال از حقیقت دین از انقلاب و ناموس دفاع کردند رجوع کند و این عقبه بزرگ را ملاحظه کند و تاریخ بزرگ ایران را ورق بزند.

معاون هماهنگ کننده بسیج مستضعفین با بیان اینکه شهیدان تربیت شده مکتب عاشورا هستند، یادآور شد: حقیقت شهدا هستند نه آن چیزی که دشمن در فضای مجازی به جوانان القا می‌کند. 
وی خاطرنشان کرد: یادوراه شهدا باید در وجود ما نهادینه شود و از این شهیدان الگو بگیریم. چیزی که در جبهه شهیدان را پیروز کرد استحکام درونی جبهه اسلام بود.
سردار معروفی عنوان کرد: اولین مولفه‌ای که باعث پیروزی نبرد دفاع مقدس شد ایمان واقعی و توکل حقیقی بود. شهیدان وعده الهی را باور داشتند و این مهم در جبهه ملموس و نهادینه بود.

وی گفت: بصیرت دومین مولفه در دوران دفاع مقدس بود هر کس در جبهه می‌جنگید عباس انقلاب بود، بصیرت از ایمان واقعی است. صبر و بردباری رزمندگان سومین مولفه بود که در جبهه موج می‌زد.
معاون هماهنگ کننده بسیج مستضعفین ولایت باوری و ولایت پذیری سومین مولفه دوران دفاع مقدس عنوان کرد و گفت: ولایت باوری رمز پیروزی دوران دفاع مقدس بود رزمندگان با میل واقعی، حجت و منظومه فکری امام راحل کار انجام میدادند.
وی صداقت در جبهه را از دیگر مولفه‌های دوران دفاع مقدس دانست و افزود: اخلاص در عمل در دوران دفاع مقدس موج می‌زد و این را می‌شود از دیگر مولفه‌های مهم جنگ دفاع مقدس عنوان کرد.
سردار معروفی با تاکید براینکه فرهنگ حاکم بر دفاع مقدس فرهنگ عاشورا بود، گفت: مکتب شهید حاج قاسم در حقیقت بیانگر این است که ما ملت شهادتیم ما ملت امام حسین (ع) هستیم و تفکر امام حسینی داریم و زیر بار ظلم نخواهیم رفت و با تحریم زمین گیر نخواهیم شد.

وی بیان کرد: در دفاع مقدس خروجی بسیاری داریم، هزاران مولفه‌های بزرگ و شرف به خاطر شجاعت در دفاع مقدس برای ما به ارمغان آمده است ناموس پرستی یکی از این مولفه هاست.
معاون هماهنگ کننده بسیج مستضعفین عنوان کرد: ما شهیدان زیادی تقدیم اسلام کردیم تا اجازه ندهیم دست بیگانه به سرزمین و دامان پاک ناموس ایرانی برسد.
وی ادامه داد: ناموس پرستی را از گودال پر افتخار عاشورا یاد گرفتیم، همین برایمان کافی است که غیرت ما غیرت عاشوراست.
سردار معروفی با اشاره به موضوع وعده صادق و مسائل غزه و اسرائیل گفت: امروز به واسطه طوفان الاقصی هیمنه اسرائیل کودک کش درهم شکسته شده و وجدان‌های ملل دنیا بیدار شده است دنیا حرکت کرد ه و وجدان‌های بیدار زنده شده است.
وی اضافه کرد: به واسطه مظلومیت مقتدر مردم غزه جنبش‌هایی در دنیا به راه افتاده است و وعده‌های الهی را مشاهده می‌کنیم.

دیگر خبرها

  • آیین تشییع و خاکسپاری شهید گمنام دوران دفاع مقدس در پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت
  • یادواره شهدای روستای عیش آباد رفسنجان
  • مجموعه انتظامی در خط مقدم جنگ نرم قرار دارد
  • تشییع و خاکسپاری جانباز سرافراز سردار ایافت در مشهد
  • مراسم تشییع جانباز سرافراز سردار ایافت در مشهد برگزار شد
  • حضور استاندار ایلام در منزل شهید تازه‌تفحص‌شده دوران دفاع مقدس
  • تشییع پیکر شهید دوران دفاع مقدس در بوشهر+ تصاویر
  • دو شهید گمنام در مسجد مقدس جمکران به خاک سپرده شدند
  • تشییع دو شهید گمنام در مسجد مقدس جمکران
  • دو شهید گمنام در مسجد مقدس جمکران آرام گرفتند